ARTT-Atelier de Revitalizare a Țesăturilor Tradiționale

Cu mulţi ani în urmă, ţesutul era preocuparea principală a femeilor de la ţară. Astăzi această îndeletnicire dispare pe zi ce trece.  Tehnicile și formele artelor tradiționale evoluează foarte lent, iar pentru un artizan este adesea mai important să păstreze tradiția, decât să inoveze.

Prin intermediul artelor tradiționale, fiecare generație adaugă la tradiție darul de creativitate care îl definește, sensul a ceea ce înseamnă pentru ea frumos, simbolic, bine făcut. Acest sistem de valori specifice este mai degrabă definit de către comunitate, decât de către demersul creativ al unui individ anume.

Din 2006, ARTT – Atelierul de Revitalizare a Țesăturilor Tradiționale al Centrului de Creaţie Brăila este unul dintre puținele locuri unde se reînvie, se promovează și conservă tradiţiile, obiceiurile şi îndeletnicirile femeilor din zona etnografico-folclorică Brăila.

Se lucrează pe războaie orizontale, arhaice, folosindu-se:  cicârâcul, vârtelniţa, alergătoarea, urzitorul,  creându-se adevărate bijuterii ornamentale : marame, ştergare, brâie, trăistuțe, preșuri tradiționale ori chindeie, ce domnesc în atelierul de ţesut.

Produsele atelierului sunt admirate la toate târgurile meșteșugărești sau la cele dedicate turismului intern și internațional, acolo unde de fiecare dată țesăturile create cu imaginație, suflet și dragoste sunt  întotdeauna căutate și apreciate.

Interesul tot mai accentuat al lumii contemporane pentru lucrurile executate de mână și mai ales dezvoltarea turismului intern și internațional constituie motivații întemeiate pentru dezvoltarea în continuare a artei populare menite să asigure păstrarea specificului tradițional și a caracterului de autenticitate.

Alte informații puteți găsi accesând pagina Facebook ARTT  – Atelier de Revitalizare a Țesăturilor Tradiționale

https://www.facebook.com/arttbraila

http://www.arttbraila.ro/p-portofoliu.php