Corala „Camerata”

În primăvara anului 1997, perioadă în care activitatea culturală brăileană înregistra un uşor declin, la iniţiativa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a luat fiinţă Corala Feminină “Camerata”.

Bagheta dirijorală a fost încredinţată profesoarei Paraschiva Moise, referent cu probleme muzicale la instituţie.

De ce un cor de femei? Pentru că ele au răspuns într-n număr mare provocării. A fost binevenită apariţia acestei formaţii, replică pentru corul bărbătesc « Armonia» al Casei Municipale de Cultură, singurul cor activ pe atunci, cu manifestări publice de calitate. Activitatea corală din municipiu şi judeţ s-a amplificat de atunci, s-a întregit, s-a îmbogăţit, stimulând astfel perspectivă valorică ascedentă.

Reunind aproximativ 40 de membre de vârste şi categorii sociale diferite (eleve, studente, salariate, casnice, pensionare…) tinere şi mai puţin tinere dar cu inima tânără şi suflet generos, această structură eterogenă se omogenizează printr-o esenţială trăsătură comună – pasiunea pentru cor, dorinţa de a se bucura de frumuseţea cântului coral.

În timp, a acumulat un repertoriu de aproximativ 70 piese, predominantă fiind miniatura corală, cu o vădită varietate tematică şi structurală şi cu o remarcabilă preocupare privind interpretarea expresivă.

A fost realizat CD-ul intitulat “Cântaţi cu noi “, ce cuprinde piese reprezentative din repertoriul studiat.

A fost prezentă pe posturile Naţional TV, TVRM, N24 .

Continuă să cânte din pasiune, cu dăruire.

Dirijorul Coralei:

Paraschiva Moise – profesoara (pensionara)

Corepetitori:

Geanina Ghionea – profesor

Madalina Claudia Danila – eleva Liceul de Arta

Coriste:

Eugenia Avramescu – desenator tehnic (pensionara)

Irodia Barbu – curier (pensionara)

Angela Balan – contabil (pensionara)

Vasilica Boldeanu – functionara (pensionara)

Geta Borteanu – invatatoare

Magdalena Botea – profesoara (pensionara)

Gherghina Caragata – invatatoare

Neaga Caraman – secretar-dactilograf (pensionara)

Mariana Chirman – profesoara

Georgeta Ciuclaru – tehnician constructor (pensionara)

Mihaela – Ligia Constantin – profesoara

Ionela Danciuc – eleva

Ana-Maria Dorobantu – chimist – analize medicale

Ecaterina Ene – invatatoare

Florina Eremia – educatoare

Roxana Florea – eleva

Leonarda Ghet – profesoara

Florentina Giuglea – casnica

Alina Elena Gurgu – eleva

Nedelea Gurgu – economist (pensionara)

Valentina Iancu – educatoare

Daniela Ilie – invatatoare

Dirijorul Coralei Feminine  „Camerata”

Braileanca de origine, dupa absolvirea in anul 1957 a Conservatorului de Muzica -Ciprian Porumbescu- din Bucuresti, Facultatea de Compozitie – Dirijat – Pedagogie Sectia Pedagogica si fiind declarata -Diplomat in arte- specialitatea – profesor de muzica si dirijor de cor, Paraschiva Moise a ales sa profeseze in orasul natal considerand ca aici ii este locul deoarece, predarea muzicii in scoala trecea printr-o severa criza de profesori calificati. Ca formare profesionala, Paraschiva Moise este produsul unor valorosi muzicieni, profesori de prestigiu ca: George Breazul, Dumitru D. Botez, Ioan D. Vicol, Dragos Alexandrescu, Emilia Comisel, Alexandru Pascanu.

Activitatea profesionala cu cele doua laturi distincte dar complementare – profesor si dirijor, consideram util a fi semnalata, mai putin prin titluri, diplome si medalii. Socotim necesar a fi subliniate rezultate concrete privind miscarea corala braileana. Astfel, de la catedra, intre anii 1960 – 1970 ca director la Scoala de Arte, 1970 – 1985 la Liceul pedagogic iar apoi la Liceul de arta, prin asa-zisele cursuri teoretice ca: teorie – solfegiu, armonie, cultura tehnica vocal- corala, dirijat coral… a instruit multe generatii de tineri si mai putin tineri, oameni cu chemare si daruire pentru cantul coral care, acumuland temeinic cunostinte si deprinderi au devenit exponenti cu initiativa, capabili sa transmita si celor ce vin din urma pasiunea pentru arta corala.Si astazi mai sunt coristi valorosi, produs al acestei indepartate perioade.

Consideram aceasta fata nevazuta a activitatii dirijorale, acest aport indirect, -din culise- ca fiind substantial si fundamental pentru mentinerea, perpetuarea si continua pefectionare a traditiei corale brailene.

Ca dirijor, Paraschiva Moise s-a manifestat prin afirmarea unor coruri scolare, formatii de camine culturale, de sindicat, de case de cultura…cu rezultate meritorii la concursuri si alte concerte si spectacole. De asemenea, a desfasurat munca de indrumare metodica si practica de specialitate pentru dirijorii din judet, polarizand in juru-i pe cei mai valorosi. Lucrarea sa pentru gradul didactic I, pe care l-a obtinut cu calificativul maxim, dezbate probleme ale dirijatului coral cat si notiunea de corist amator care, prin instuirea primita si realizarea practica nu este departe de cel profesionist.

Actualemente instruieste formatia sa de suflet, Corala Feminina,-mezina- activitatii sale. Credeti-ne, multe dintre componentele formatiei i-au fost eleve, ele la randul lor instruind pe altii